10 עצות בטיחות חיוניות לעובדי המפעל

מפעלים ומתחמי עבודה ותעשייה נדרשים להעמיד את תחום הבטיחות בעבודה בראש סדר העדיפויות, הן בהיבט החוקי, הן בהיבט המוסרי והן בהיבט התפעולי. הקפדה על קביה ויישום של נהלי בטיחות נועד להגן על העובדים והשוהים באתר מפני תאונות עבודה, פציעות ופגיעה, מגן על המפעל ובעליו מפני תביעות נזיקין ואישומים פליליים, ומגביר את הפרודוקטיביות והיעילות במקום העבודה.

מספר טיפים ועצות לשמירה על בטיחות בעבודה במפעלים ובתעשיות:

  1. יצירת תרבות של בטיחות בעבודה

הטמעת הבטיחות כערך ליבה בקרב העובדים מתבצעת באמצעות שילוב בין מגוון כלים, החל ממתן הדרכת בטיחות בעבודה לכל עובד, המשך בהעברת מסרים ועדכוני בטיחות באופן שוטף באמצעות מגוון פלטפורמות, וכלה בדוגמא אישית הניתנת על ידי מנהלים ובכירים, ומדיניות מחמירה הכוללת פיקוח ומעקב אחר יישום נהלי בטיחות, עבודה עם ציוד מיגון ושמירה על סביבת עבודה בטוחה.

  1. מינוי ממונה בטיחות בעבודה

מינוי של ממונה בטיחות בעבודה, מבין עובדי הארגון או במיקור חוץ, למעקב, דיווח ואחריות על נושא הבטיחות בעבודה. ממנוה בטיחות יהיה בעל סמכות אל מול העובדים בכל הנוגע לבטיחות בעבודה, ויהווה גורם מקשר ומייצג אל מול ההנהלה, להצבעה על צרכים וליקויים, המלצות ודיווחים שוטפים.

  1. הקפדה על בדיקות בטיחות

ביצוע בדיקות בטיחות על בסיס קבוע ובתדירות שהוגדרה מראש, לבחינת מצב הבטיחות בעבודה, הכוללות: בדיקות של סביבת העבודה והציוד, בדיקת עמידה בחובות הדרכה והכשרה של עובדים, ביקורות לעובדים ולמנהלים וצפייה בתהליכי עבודה לווידוא עמידה בתקנות בטיחות. יישום של בקרה ובדיקות יזומות לבטיחות בעבודה יסייעו בהפחתת סיכונים פוטנציאליים, יצירת סביבת עבודה בטוחה והגברת מודעות.

  1. הקפדה על הדרכות והכשרות

אחד ההיבטים החשובים ביותר בענף הבטיחות בעבודה יצרנית ובמפעלים, הוא הקפדה על קיום הדרכות בטיחות הכוללות היכרות עם נהלי בטיחות, סיכונים, תקנות, ציוד מיגון ואלמנטים נוספים. החוק מחייב מעבר של הדרכת בטיחות בעבודה לכל עובד עם תחילת עבודתו, והדרכת ריענון שנתית. נוסף לזאת, בתעשיות ובתפקידים מסוימים תיתכן חובת הדרכה ייעודית דוגמת הדרכת בטיחות בחשמל, הדרכת בטיחות לעובדים בגובה, הדרכת בטיחות אש וסוגים נוספים. יש להקפיד על ביצוע כלל ההדרכות על ידי גורמים מוסמכים, תיעוד ומעקב לצרכי ריענון כנדרש.

  1. תדריכים יומיים

מלבד הדרכות שנתיות והדרכות ריענון, מומלץ לבצע תדריך יומי קצר, בתחילתו של כל יום עבודה או בתחילתה של כל משמרת. תדריך כזה יועבר על ידי ממונה בטיחות או מנהל צוות עובדים, ויכלול התייחסות למשימות, לסיכונים, למצב הציוד והמכונות, לאזכור אירועי בטיחות ולשמירה על מודעות.

  1. מנגנון דיווח ושקיפות

עובדים עשויים להיחשף לליקויי בטיחות במסגרת עבודתם, בתקלות במיכון, ליקויי בטיחות הנוגעים לסביבת העבודה, התנהלות מסוכנת של גורמים אחרים בארגון ועוד. חשוב ליצור מנגנון דיווח נגיש ונוח, אשר יאפשר לעובדים לדווח על סיכונים וליקויים ללא חשש לתפקידם ומעמדם, בין אם באופן גלוי ובין אם באמצעות מערכת דיווח אנונימית. עידוד ומתן כלים לעובדים לדווח על תקלות ואירועים חיוני וחשוב למניעת תאונות עתידיות.

  1. סביבת עבודה בטוחה

יישום של סביבת עבודה בטוחה המביאה בחשבון את מגוון הסיכונים בהתאמה לאופי העבודה. הקפדה על סימון ושילוט של סיכונים ואזורי סיכון, תזכורת לתקנות בטיחות, אופן הפעלת ציוד, שימוש בציוד מגן, יצירת פרופילים ואלמנטים למיגון ולסיוע דוגמת מעקה בטיחות, חיפויים מונעי החלקה, וכלים נוספים.

  1. שימוש בציוד מיגון אישי

ציוד מיגון אישי הוא ציוד בו נדרש העובד לעשות שימוש כדרך קבע במפעל או בעת ביצוע פעולות ומשימות מוגדרות. פריטים כמו קסדות ראש, כפפות, משקפי מגן ונעלי בטיחות, נועדו להגן על העובד מפני פגיעה אישית וסיכוני גוף ולמזער פציעות ופגיעות במקרה של תאונת עבודה. חשוב לספק ציוד הגנה אישי, במידות מותאמות לכל עובד, ובהתייחס לאופי העבודה והסיכונים בפניהם הוא עומד. חשוב להקפיד עם העובדים על חובת השימוש בציוד מיגון אישי, באמצעות הדרכות ותדריכים יומיים, שיקוף החשיבות וביצוע בקרות. ציוד מיגון מתכלה יש לספק לעובדים בקירוב לסביבת העבודה, במקום נגיש ותוך הקפדה על תחזוקת מלאי ללא חוסרים.

  1. מתן הפסקות ומנוחה לעובדים

עבודה מאומצת במשך שעות ארוכות עלולה להוביל לעייפות, ירידה בריכוז ולגרום לסיכון מוגבר לתאונות עבודה. מלבד החובה לספק לעובדים תנאי עבודה נאותים ולאפשר יציאה להפסקות תחת חוקי עבודה ומנוחה, הפסקות אלו יביאו להתרעננות, שמירה על ערנות וריכוז ויסייעו במניעת תאונות עבודה הנוצרות בשל עייפות. חשוב לספק אזורי מנוחה ייעודיים שבהם העובדים יכולים להירגע ולהתרענן, פינות להכנת קפה ושתיה קלה, אזורי מנוחה ממוזגים וסביבה שקטנה ונינוחה להתרגעות בהפסקות הללו.

  1. עדכנות מקצועית

ענף הבטיחות בעבודה הוא ענף דינמי, שאינו סטטי, המוסיף להתפתח. חברות וארגונים מפתחות מוצרי מיגון ובטיחות חדשים, תחקירי אירוע ממפעלים מהווים יסוד להסקת מסקנות, שינויי חקיקה וקביעת תקנות בטיחות נוספות, ומומלץ לכל ארגון לשמור על עדכנות מקצועית והיכרות עם כל כלי שיוכל לשפר את הבטיחות הארגונית.

שי אוחנה, ממונה בטיחות בעבודה מוסמך, מלווה ארגונים ומפעלים ומסייע בהכשרות והדרכות עובדים, בבניית תיקי בטיחות ובביצוע בקרות בטיחות במיקור חוץ, במקצועיות ובהתאמה לצרכי המפעל והארגון.

שיתוף

דילוג לתוכן