ריתוך בענף הבנייה

תוכן עניינים

ענף הבנייה אחראי ליצירת סוגים רבים ושונים של מבנים במרחב הציבורי ובמרחב החיים של כולנו, מבנים בגדלים שונים, עם מאפיינים שונים, לשימושים שונים כמובן וגם מבנים הנבנים בשיטות בנייה שונות ועם מערכות תשתית שונות. לצד בלוקים, בטון, גבס ושאר חומרים מוכרים ונפוצים בתעשיית הבנייה בכללותה, מתכת מהווה מן הסתם מרכיב משמעותי ברוב מוחלט של המבנים כיום, כאשר לא אחת יש צורך בטכניקות ריתוך כדי לעבוד ולבנות באמצעות אותן מתכות. נסביר אודות ריתוך בענף הבנייה בישראל.

מהות הריתוך בענף הבנייה – מה מרתכים?

פעולת ריתוך, במהות הכי בסיסית שלה, היא חיבור שני חלקי מתכת זה לזה באופן חזק ועמיד, באמצעות הפקת חום רב ותגובה פיזיקלית-כימית המאחדת בין שני חלקי המתכת לכדי חלק אחד. מכאן ניתן להבין כי בענף הבנייה יש אינספור יישומים ומקרים בהם יש צורך בפעולות ריתוך, כדי לחבר יחד רכיבי מתכת שונים, מריתוכים של רכיבי תשתית חיוניים ומוסתרים בתוך המבנה עצמו ועד ריתוכים של אביזרים חיצוניים במבנה, למשל מעקות, גדרות או לחלופין תעלות לחשמל ותקשורת.

בענף הבנייה, בכל יישום או פרויקט בהם יש צורך לחבר יחד חלקי מתכת (לרוב סגסוגות שונות של פלדה) זה לזה באופן אחיד, חזק וללא ברגים, פונים לתחום הריתוך. בריתוך שני חלקי המתכת מותכים זה לתוך זה במובן מסוים, כך הם הופכים לחלק אחד מבחינת חוזק ועמידות מבנית.

לצורך המחשה והעמקת ההסבר לגבי ריתוך בענף הבנייה, הפעולה ההפוכה לריתוך היא חיתוך רכיבי מתכת שונים, למשל פרופילים של ברזל או מוטות של ברזל בניין. חיתוך זה נעשה לרוב בשטח באמצעות דיסק חיתוך או עם מבערים מיוחדים המשתמשים בחום כדי להמיס ולחתוך את המתכת – בפעולה שהיא מעין הופכית לריתוך.

בענף הבנייה עושים לרוב שימוש בטכניקות הנפוצות והבסיסיות של ריתוך, קרי טכניקות MIG עם אלקטרודת ריתוך וקשת חשמלית או שיטת TIG עם אלקטרודות טונגסטן מיוחדות, קשת חשמלית ותוספת גז מיונן. כמו כן ליישומים מסוימים ניתן לראות גם ריתוך באמצעות מבער ושימוש באלקטרודת מילוי ייעודית.

אם מדובר על ריתוכים תעשייתיים הנעשים מראש במפעלי ייצור מיוחדים ומובלים לאחר מכן לאתר הבנייה, כיום עושים שימוש גם בטכניקות ריתוך משוכללות וממוחשבות כגון ריתוכי לייזר.

יישומים מעשיים של ריתוך בענף הבנייה

כפי שישנם המון רכיבי מתכת בשימוש בענף הבנייה, כך יש יישומים מעשיים רבים לטכניקות ריתוך מתאימות. כך למשל לעיתים יש צורך לייצר קונסטרוקציות מרותכות וחזקות של פיגומי עבודה, לרתך יחד חלקי מתכת שונים כדי לבנות מתקן או מערכת מסוימת לסיוע בתהליך הבניה או כתוספת בטיחות וכמובן שיש המון ריתוכים של רכיבי תשתית ושל מרכיבים הכרחיים במבנה עצמו.

במבנים תעשייתיים או חקלאיים שונים, לא אחת רוב המבנה נבנה באמצעות טכניקות ריתוך, כאשר מחברים יחד את מרכיבי שלד הפלדה של מבנה תעשייתי פשוט או של סככה חקלאית למשל, לרוב עם שילוב של ריתוכים ושל חיבור חלקים באמצעות ברגים מתאימים.

כמו בכל יישום של ריתוך תעשייתי, גם ריתוך בענף הבנייה חייב לעמוד בסטנדרטים המחמירים ביותר של בטיחות ואיכות, הן בטיחות העובדים המבצעים את הריתוך, את בטיחות העובדים האחרים בסביבה וגם בטיחות מבחינת מניעת סיכוני התחשמלות והתלקחות אש.

 

דילוג לתוכן