בטיחות מערך המלגזנים והעגורנאים במקום העבודה
בשיתוף עם מכללת פז בטיחות
תוכן עניינים
בימינו, עובדים עם רישיון מלגזה הם מצרך מבוקש. בעבר, החברות עצמן היו משלמות על הוצאת הרישיון לעובדים שלהן, אולם כיום רוב המעסיקים מעניקים עדיפות למי שברשותו רישיון מלגזה מראש. חלק מן המועמדים הפוטנציאליים לעבודות בתחומים כמו תעשייה, חקלאות ולוגיסטיקה נמנעים מהוצאת רישיון מלגזה מתוך מחשבה שזה ידרוש מהם להוציא כסף על כך והם יצטרכו לעבור בירוקרטיה לא נעימה. כך יוצא שבעצם רבים מאותם עובדים פוטנציאליים מוותרים מראש על הרישיון ומפספסים הרבה מאוד אפשרויות תעסוקה בשוק.
מלגזות משמשות היום במגזר החקלאי ובמגזר המסחרי-תעשייתי. ישנן מלגזות שמתאימות לנסיעות בשטח, אבל רובן משמשות בשטחי המפעלים השונים. בניגוד לדיעה הרווחת, מלגזה איננה כלי עבודה אלא כלי רכב. מלגזות הן כלי יעיל וחיוני לצורך העמסה, פריקה ושינוע של סחורה.
רשיונות מלגזה - מה כולל התהליך להוצאת רישיון כזה?
רענון מלגזנים ועגורנאים
כדי להוציא רישיון מלגזה, על התלמיד להיות בן 18 לפחות בעל רישיון נהיגה ברכב פרטי (02) או בטרקטורון (01), אחרי שהוציא רש”ל 18 (“טופס ירוק”). כשהתלמיד מסיים את קורס המלגזה הוא מקבל את היתר 129 שמעניק לו אישור לנהוג במלגזה ששוקלת מקסימום 20 טון. תלמידים עם רישיון לנהיגה ברכב משא (03) יקבלו את היתר 130, שמשמעותו היא היתר נהיגה במלגזה בלי הגבלה של משקל.
הוצאה של רישיון מלגזה אורכת מספר ימים והיא מתקיימת באחד מבתי הספר לנהיגה תחת פיקוח והנחיה של משרד התחבורה. הוצאת רישיון מחייבת עמידה במבחן עיוני בכיתה ובמבחן מעשי בשטח בית הספר לנהיגה. מטרתו של המבחן המעשי היא לתת לתלמיד לחוות בפועל את תהליך ההעמסה וההורדה של סחורות מן המלגזה במצבים שונים. מטרתו של המבחן העיוני היא חשיפת התלמיד לחומר התיאורטי בנושאים הבאים: סוגי המלגזות השונים, משקלים מותרים, דרכי ההפעלה והאחיזה של המלגזה וכן נהלי בטיחות שיש לנקוט בם כדי להמשיך להחזיק ברישיון המלגזה.
אפשר להתרשם מכך שתהליך הוצאת רישיון מלגזה הוא פשוט יחסית, אבל ההשפעה המיידית שלו היא משמעותית מאוד – פתיחה של הזדמנויות תעסוקה רבות בתחום התעשייה, החקלאות והלוגיסטיקה.
בהתאם לחוק, אדם בעל רישיון מלגזה חייב לעבור רענון מלגזה מדי שנה. הרענון אורך מספר שעות והוא כולל רענון של חוקי העבודה על המלגזה, מידע על החידושים בתחום המלגזות ולמידת לקחים מתאונות שקרו בעבר. כשבעל רישיון מלגזה עובד כמלגזן, השתלמותו תיעשה מטעם המעסיק שלו, והיא עשויה אף להתקיים במקום שבו הוא עובד. אם התלמיד אינו עובד עם מלגזה והוא מעוניין לשמור על הרישיון שלו, יהיה עליו לעשות השתלמות פרטית.
קורס מלגזה טלסקופית: למה כדאי להוציא גם רישיון כזה?
מלגזות טלסקופיות מזכירות מנופים יותר מאשר מלגזות, אבל לאחרונה השימוש בהן ככלי רכב גובר במגזרים שונים כמו בענף הבנייה וענף התעשייה. מלגזות אלה מאפשרות העמסת תכולה בגובה רב בשל יכולתן לפעול גם בשטח וגם במפעל. בנוסף, אפשר להחליף את אביזרי הקצה כמו המזלג או הכף לפי צרכי העבודה.
בעלי עסקים שבהם מופעלים עגורנים ומלגזות נושאים באחריות לכך שכל העובדים בעלי הרישיון העוסקים במלאכה זו יעברו רענון כפי שנקבע בחוק.
כפועל יוצא מחוק ארגון הפיקוח על העבודה, נקבעו על ידי המוסד לבטיחות ולגיהות מספר תקנות אשר מחייבות את בעלי המפעלים בהדרכת עובדים ומסירת מידע, קרי – קורס . אחת התקנות קובעת כי בעליו של המפעל נושא באחריות לקיים הדרכה מסודרת לעובדים לפחות פעם בשנה כאשר תוכן ההדרכה נקבע בהתאם לצרכי העובדים. כפועל יוצא מכך, העובדים העוסקים בהפעלת מלגזות ועגורנים מחויבים לעבור הדרכת רענון לפחות פעם אחת בשנה.
הסמכות והאחריות לביצוע הרענון בפועל מוטלת על קציני הבטיחות במפעל, ועליהם לעקוב אחר מועדי ביצוע הרענון ולדאוג לכך שלא יופעלו מלגזות ועגורנים על ידי עובד שלא עבר רענון במשך מעל לשנה, אפילו אם העובד מחזיק ברישיון שנים רבות.
רצוי שהרענון יבוצע כהלכה על ידי גוף מסודר ומקצועי המעביר גם קורסי מלגזה ועגורנים וכולל מגרשי הדרכה תקניים, עזרים לימודיים וכל הנדרש לצורך ההכשרה. שי אוחנה הינו מדריך מוסמך אשר מעביר קורסי רענון לכל בעלי רישיון מלגזה ועגורן ובכך חוסך לכם את הצורך לצאת למרכז הדרכות.
התכנים המועברים במסגרת הרענון נגזרים ממידע המפורט בחוברות הטכניות של המוסד לבטיחות ולגיהות הכוללת מידע רב, שהעברתו והטמעתו במפעלים מבטיחות הפעלת מלגזות ועגורנים נכונה, אפקטיבית והכי חשוב – בטוחה.
על אף העובדה שכל מפעיל מלגזה עובר הכשרה טרם עבודתו על כלי רכב זה, הוא זקוק גם לרענון מדי שנה. מדוע? מפני ככל שהזמן עובר והעובד מתרחק מהחומר שלמד, רמת הרגישות לו פוחתת מה שגורם לו לעתים להיות פזיז ובטוח מדי. חשוב לציין כי רענון מלגזה לא מחליף הכשרה או קורס אלא הוא מהווה השתלמות של עובדים עם רישיון וניסיון עבודה עם מלגזות לרבות קורסים מגוונים כמו קורס מלגזה.
אילו נושאים נלמדים במסגרת רענון מלגזה - קורס מלגזה?
דרישות עבודה לפי החוק.
- חידושים בכל מה שקשור לתקנות תעבורה ופקודות בטיחות.
- נושא הבטיחות בעבודה עם מלגזה.
- סיכונים אפשריים הכרוכים בהפעלת מלגזה.
- כוחות שפועלים על מלגזה.
- הגדרת תח”ש (קיצור של תחום חוסר שליטה) והתנהגות נכונה במצבי חירום.
- אחזקה וטיפול.
- למידת מתאונות עבר.
- העמסת מטען ופריקתו.
- כללי בטיחות בהעמסת בני אדם.
- גורמים לתאונות ואובדן שליטה.
- נהיגה בהשפעת עייפות ואלכוהול.
הפעלה של עגורנים דורשת אחריות גדולה מאוד. זו אינה משימה פשוטה כלל, וכולנו גם מכירים מקרים קשים שהתרחשו כתוצאה מתפעול עגורנים באופן לקוי באתרי בנייה. הנזק שיכול להיגרם בהפעלה לקויה של עגורן עלול להיות רב ולכלול פגיעות פיזיות קשות, פגיעות ברכוש והשבתה של האתר שבו מתבצעת העבודה.
לנוכח הדברים האלה, על כל העגורנאים לעבור רענון מדי שנה כחלק מביצוע עבודתם. הרענון מספק לעובדים חזרה על תכני הלימוד של הקורס שעברו, חידוד הנחיות ונהלים קיימים ולימוד החידושים בתחום וכן הלאה.
חמישה סוגים שונים של הסמכות לעגורנאים:
סוג א’: מפעיל עגורן צריח.
סוג ב’: מפעיל עגורן נייד.
סוג ג’: מפעיל עגורן גשר.
סוג ד’: מפעיל עגורן להעמסה עצמית.
סוג ה’: אתת.
מהן הדרישות לקבלת ההסמכות?
סוג א’: מפעיל עגורן צריח
מועמדים לקבלת הסמכה זו חייבים לעמוד בתנאים אלה:
- בדיקה רפואית.
- סיום בהצלחה של קורס מפעיל עגורן צריח (בפיקוח משרד העבודה והרווחה והשירותים החברתיים).
- ביצוע מבחנים עיוניים ומעשיים מטעם האגף להכשרה ופיתוח כוח אדם של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
סוג ב’: מפעיל עגורן נייד
מועמדים לקבלת הסמכה זו חייבים לעמוד בתנאים אלה:
- בדיקה רפואית.
- סיום בהצלחה של קורס מפעיל עגורן צריח בפיקוח משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
- ביצוע מבחנים עיוניים ומעשיים מטעם האגף להכשרה ופיתוח כוח אדם של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
סוג ג’: מפעיל עגורן גשר
כדי לקבל הסמכה של מפעיל עגורן גשר אפשר לפנות לכל רשות שמפקח עבודה ראשי מכיר בסמכות שלה.
מועמדים לקבלת הסמכה זו חייבים לעמוד בתנאים אלה:
- בדיקה רפואית.
- סיום בהצלחה של קורס עגורנאים מוכר על ידי מפקח עבודה ראשי.
- ביצוע מבחנים עיוניים ומעשיים דרך רשות שקיבלה הכרה של מפקח עבודה ראשי.
סוג ד’: מפעיל עגורן להעמסה עצמית
כדי לקבל הסמכת מפעיל עגורן להעמסה עצמית, אפשר לפנות לכל רשות שמפקח עבודה ראשי מכיר בסמכות שלה.
מועמדים לקבלת הסמכה זו חייבים לעמוד בתנאים אלה:
- בדיקה רפואית.
- סיום בהצלחה של קורס עגורנאים שמוכר על ידי מפקח עבודה ראשי.
- ביצוע מבחנים עיוניים ומעשיים דרך רשות שקיבלה הכרה של מפקח עבודה ראשי.
שוק העבודה כיום דורש מיומנויות רבות, ביניהן עבודה על כלי רכב מקצועיים כמו מלגזות ועגורנים. כדי לעבוד עם הכלים האלה, יש צורך בהסמכה ובאישורים נוספים על מנת לוודא כי העובדים מוגנים, בטוחים ומודעים לכובד האחריות המוטל עליהם בעת השימוש בהם. בנוסף להכשרות וההסמכות הראשוניות, על העובדים לעבור רענון על הכלי שאיתו הם עובדים, וזאת מפני שעם הזמן חלה ירידה ברגישות לנושאים חשובים כמו בטיחות, הרגלים נכונים, כללים והנחיות.
שי אוחנה הוא יועץ בטיחות אמין ומקצועי בעל ותק וניסיון של למעלה מעשר שנים. החברה של אוחנה קיימת מזה שלוש שנים, והיא עושה גם רענונים למלגזנים ועבודה בגובה. הנכם מוזמנים ליצור קשר עם שי אוחנה יועץ בטיחות לקבלת ייעוץ ותיאום פגישת עבודה מסודרת.