יועץ בטיחות
יועץ בטיחות מוסמך שי אוחנה - התקשרו עכשיו לכל שאלה!
היום יותר מתמיד, אנו זקוקים לממונה בטיחות במקום העבודה. תפקידו של ממונה הבטיחות גדל בחשיבותו בשנים האחרונות, בעיקר מכיוון שמאגר המידע שלנו ביחס לסיכוני הבריאות והבטיחות של העובדים במפעלים ובמקומות אחרים גדל באופן משמעותי. המקורות לסיכונים מוגברים אלה כוללים, בין היתר, שינויים בחומרי הבנייה והחומרים המשמשים לריהוט, טכנולוגיות חדשות ותפקידם של חומרים מסרטנים בהתפתחות של מחלות ממאירות.
כך יוצא שקיים צורך גובר באיש מקצוע המומחה לאיתור סכנות, להערכת סיכונים ולהגנה על צוותי עבודה. אותו אדם הוא ממונה הבטיחות. למעשה, תפקידו של הממונה התפתח עד לנקודה שבה מחלקות מתקדמות רואות אותו כעמדה חיונית, ולכן חשוב שהוא בעל הכשרה ראויה.
האחריות החשובה ביותר של ממונה ויועץ בטיחות היא לחסל ולמזער את הסיכונים המיותרים במקום העבודה כך שכולם יחזרו הביתה בסוף המשמרת או ההתקשרות ללא תקלות שישפיעו על איכות החיים שלהם. זה כולל בעיקר צמצום החשיפה לרעלים וחומרים המוכחים כמסרטנים, והבטחת יישום של שיטות עבודה מומלצות שיכולות לעזור במניעה של מאמץ יתר ואירועים קרדיווסקולריים. לא ניתן לחסל את כל הסכנות, אך ניתן להפחית את החשיפה אליהן.
הסכנות הפוטנציאליות שעלולות להתרחש במקומות עבודה היום מחייבות כי כל עובד, ללא קשר לדרגה שלו, יהיה מוכן להתמודד עם סיכוני התפקיד ובעיקר להכיר ולהימנע מאלה שהם מיותרים. ממונה בטיחות מחפש את הסכנות הניתנות למניעה ומספק מודיעין חשוב לצוותי העבודה. הוא מגיע למפעלים כדי לבצע את תפקידו אחת לשבוע, והוא כולל:
בדיקת הסדרי בטיחות, הקמת ועדות בטיחות, כתיבת נהלים והנחיות עבודה, סידור תיק בטיחות עם רשימת שמות העובדים, ביצוע הדרכות לעובדים כמו הדרכות כיבוי אש, הכנת תיק מפעל שיש בו את כל הניטורים וההדרכות, סקרי סיכונים, בדיקת ציוד הרמה, עבודות בגובה, טיפול במלגזנים, בדיקות רפואיות לעובדים, עריכת סקר מכונות, ביצוע סקר מפגעים, החתמת עובדים על ציוד מגן אישי, עבודה מול מערך הפיקוח של החברה, ליווי מפקח עבודה, איתור מפגעי בטיחות והעברת המידע למעסיקים, חקירת מחלות ותאונות במקום עבודה במטרה להפיק לקחים, עריכת ממצאים ומסקנות, הצעת צעדים למניעת התרחשות תאונות והדרכת עובדים לגביהם, הוראה על הפסקה של העבודה אם ישנה סכנה מיידית לחיי עובדים או לבריאותם ודיווח על כך למעביד או לנציגים שלו וכן הלאה.
הדרכות הבטיחות החשובות שעורך ממונה הבטיחות מועברות למנכ”ל, מנהל תפעול, מנהל ייצור ושאר העובדים בחברה. לאחר מכן מכינים דו”חות שאותם מגישים למנהלים. כפי שאתם יכולים להבין, תפקידו של ממונה הבטיחות הוא מבין החשובים ביותר במערך התפעול התקין של כל מפעל, אתר בניה וחברות נוספות הזקוקות לאיש מקצוע שיודע כיצד לפקח על הבטיחות ונהלי העבודה של כלל העובדים.
שי אוחנה הוא יועץ בטיחות אמין ומקצועי בעל ותק וניסיון של למעלה מעשר שנים. החברה של אוחנה קיימת מזה שלוש שנים, והיא עושה גם רענונים למלגזנים ועבודה בגובה. שי אוחנה מעניק שירותי ייעוץ בטיחות למפעלים בכל הארץ.
מחפשים יועץ בטיחות אש? יועץ בטיחות בבנייה? יועץ בטיחות בבריכה או איש מקצוע לכל ייעוץ מקצועי? מוזמנים ליצור קשר!
ממונה בטיחות / יועץ בטיחות
ממונה או יועץ בטיחות מוגדר לפי החוק כיועץ בנושאי בטיחות ובריאות במקומות עבודה שמעסיקים לפחות 50 עובדים. החוק במדינת ישראל מטיל את האחריות לבטיחות והבריאות של העובדים על המנכ”ל, עם זאת הנסיון מלמד שמנכ”לים לא תמיד עובדים בדרך הזו. לכן, המדינה מחייבת כל מעסיק עם 50 עובדים ומעלה למנות מטעמו ממונה בטיחות. תפקידיו של יועץ בטיחות הם:
- איתור מפגעי בטיחות והעברת המידע עליהם למנכ”ל.
- בניית תכנית בטיחות שנתית ויישום שלה לפי אופי מקום העבודה והסיכונים האפשריים בו.
- ביצוע סקר סיכונים יחד עם הפקת נהלי בטיחות ורשימת אמצעים שדרושים לעבודה תקינה (ציוד מיגון אישי לעובדים וכן הלאה).
- הבטחה כי תנאי הבטיחות עונים על הדרישות בחוק. אם אין זה המצב, על הממונה לדרוש זאת מהנהלת מקום העבודה.
- יועץ הבטיחות מוודא כי ההנהלה דואגת לצמצם סיכונים אפשריים. האמצעים הפיזיים שעוזרים לכך הם גידור, ציוד מגן, כפתור חירום וכן הלאה.
- הכנת תכנית הדרכה שנתית לשמירה על הבטיחות והבטחת יישומה לפי תקנות הארגון המפקח על העבודה.
- הקמת וניהול מערך לשעת חירום וביצוע תרגילים מתאימים לפי אופי התרחישים שמאפיינים את מקום העבודה.
ממונה בטיחות מבצע מעקב ומפקח על תקינות ציוד מגן אישי, התקני בטיחות וכלי העבודה והוא מוודא שהעובדים ממלאים אחר ההוראות ואינם חשופים לסיכונים שאינם הכרחיים. במקרה שבו תקנות בטיחות מופרות על ידי עובדים, הממונה על הבטיחות מדווח על כך למעביד ומוודא שמתבצע תיקון של הליקויים ועדכון נהלים.
במקרה של תאונת עבודה או מחלת מקצוע, יועץ בטיחות מבצע בירור של נסיבות האירוע. עליו לחקור את העניין לעומק, לכתוב את ממצאיו ומסקנותיו, להסיק מסקנות ולהציע צעדים ופעולות למעביד שיעזרו למנוע את חזרת המקרה. בנוסף, ממונה בטיחות מעביר את המידע גם לעובדים ומלמד אותם כיצד להימנע מתאונה דומה.
במקומות עבודה שבהם העובדים חשופים לסכנות בתחום הבריאות, ממונה בטיחות מוודא שהם עוברים בדיקות רפואיות תקופתיות. כשנשקפת סכנה לחייהם של העובדים, הממונה מורה על הפסקת העבודה באופן מיידי ומדווח על המצב למעבידים.
סקר מפגעים
עסקים שפועלים בתחומים שיפורטו בהמשך חייבים בהוצאת רישיון לעסק, שהוא למעשה היתר לפי חוק רישוי עסקים שניתן באמצעות משרד הרישוי והוא מהווה אישור של הפעילות התקינה במקום העבודה. רישיון עסק מעיד על כך שבעסק ננקטו האמצעים הדרושים לשמירה על הבריאות, הביטחון והבטיחות של כלל העובדים. קבלת רישיון עסק כרוכה במילוי אחר התנאים של רשויות החוק, כמו מערך כיבוי אש, תברואה נאותה, בטיחות של מבנים וכן הלאה. משרד הרישוי אחראי לכך שהחוק אכן נאכף והוא יכול להטיל סנקציות על מקומות עבודה שלא עומדים בתנאי הרישוי שלהם.
מי חייב להוציא רישיון עסק?
- מכוני בריאות, רוקחות וקוסמטיקה.
- חברות דלק ואנרגיה.
- תחום החקלאות והעבודה עם בעלי חיים.
- חברות מזון.
- חברות רכב ותחבורה.
- חברות מסחר.
- אתרי ספורט ונופש.
- חברות אבטחה ושמירה.
- חברות לייצור נשק ותחמושת.
- מפעלי תעשייה, כימיה, מלאכה ומחצבים טבעיים.
קבלה או שינוי של רישיון העסק קורים בהקמת עסק, שינוי של מבנה בעסק קיים או שינוי בבעלות על העסק.
משרד הרישוי מעניק רישיון לעסק בהתאם לאופי הפעילות שלו, לכן יש ארבעה רישיונות עיקריים, כשההבדל המרכזי ביניהם הוא פרק הזמן של התוקף שלהם:
- רישיון לצמיתות: זהו רישיון קבוע שנכנס לתוקף מיום ההוצאה שלו, כל עוד רשות הרישוי לא מבטלת אותו.
- רישיון עסק תקופתי: רישיון שהתוקף שלו הוא שנה, שלוש שנים או חמש שנים, עבור עסקים שבהם מתקיים תהליך של חידוש הרישוי עם סיום התקופה.
- היתר פעולה זמני: היתר של שנה אחת לעסק שאמור לקבל רישיון בעתיד.
- רישיון עסק זמני: רישיון מוגבל בזמן אשר תוקפו פחות משנה.
סקר סיכונים הנעשה על ידי יועץ בטיחות
כל מקום עבודה שדורש רישיון עסק חייב להיות מוכן לתרחישים מסוכנים בכל תחום פעילות אפשרי שלו. על מנת שהמקום יהיה ערוך כמו שצריך, עליו לאתר את גורמי הסיכון השונים. שלב ראשון בתהליך זה הוא עריכת סקר סיכונים. בסקר מאתרים, מנתחים ומעריכים את הסיכונים האפשריים שמצויים במקום העבודה. במסגרת זו ניתן לזהות את הסיכונים שקיימים בתהליכי עבודה שונים באמצעות איסוף מידע מבעלי תפקידים בחברה ובדיקה של המידע והאסמכתאות שלו. בנוסף, עורכים מיפוי מתודולוגי של הסיכונים ומבצעים דירוג שלהם על פי פוטנציאל ההשפעה שלהם על החברה.
אחרי שמבצעים סקר סיכונים, מקבלים מטריצות ומפות סיכונים ארגוניות. אלה כלי העבודה הראשונים במעלה לצורך ניהול סיכונים מושכל במקום העבודה המהווים מפתח להחלטות מודעות ושקולות. סקר סיכונים הוא בסיס שעליו מוצב תהליך ניהול סיכונים. ככל שמיפוי הסיכונים האפשריים מדויק ונרחב יותר, כך החברה תמזער את החשיפה שלה אליהם בצורה טובה יותר.
תוכנית בטיחות
תכנית בטיחות נעשית על ידי יועץ הבטיחות, והיא כוללת תיאור של מקום העבודה, מדיניות הבריאות והבטיחות שלו, סקר סיכונים, הדרכות שנתיות, בדיקות תקופתיות של ציוד וחומרים, בדיקות רפואיות של עובדים, קביעת הרשאות וחידוש שלהן, משימות של קידום רמת הבטיחות, נהלי עבודה שנוגעים למערך הבריאות והבטיחות וגם תיאור של מערך זה.
סקר סיכונים הוא מרכיב משמעותי של תכנית הבטיחות. במסגרתו מבצעים ניתוח של הסיכונים האפשריים בתהליכים ומשימות שונים, וכן עורכים פעולות לאיתורם. בנוסף, נעשים ניטורים בסביבת המקום שכוללים סקר מקדים וקובעים כללים לניהול השינויים הנדרשים, לטיפול בממצאים ולהסקת מסקנות עקב תאונות שכבר קרו במקום העבודה.
תיק מפעל
ישנם לא מעט מפעלים בארץ שמוגדרים כמפעלים מסוכנים מפני שהם מכילים חומרים מסוכנים כמו אמוניה, בנזין, כלור וכן הלאה) בכמות שעולה על המותר לפי תקנות חוק החומרים המסוכנים. הימצאות חומרים אלה עלולה לגרום לתאונות, למשל דליפת חומרים מסוכנים, שריפות ופיצוצים. בדרך כלל, מה שגורם לתאונות אלה הוא שימוש לקוי וחסר זהירות בחומרים, אחסון לא תקין, שינוע ותחזוקת החומרים בצורה לא נכונה או תקלות טכניות. לשם כך נדרשת הקמת תיק מפעל על פי החוק עבור מפעלים מסוכנים. ממונה הבטיחות בונה אותו לפי הדרישות של הרשויות, והוא מאושר על ידי הרשויות המקומיות, שירותי כבאות והצלה והמשרד להגנת הסביבה.
בהגדרתו, מפעל מסוכן הוא מפעל שמחזיק חומרים מסוכנים בכמות שעולה על המצוין בתקנות של חוק החומרים המסוכנים. מכיוון שתקריות עלולות לקרות, תיק מפעל חייב להכיל תכנית של המפעל כולל תיאור שלו. למשל:
- אמצעי המיגון במקרה של תקלה בייצור.
- אמצעי בטיחות במפעל.
- הערכות לטיפול בתקלות.
- נהלי חירום במקרה של תקלה.
יועץ בטיחות מוסיף לתיק המפעל רשימה של אנשי צוות חירום של המפעל ואת דרכי ההתקשרות עימם, וכן את ציון האמצעים שעומדים לרשות אותו צוות שמטפל באירוע, כמו: נטרול, ציוד גילוי וניטור, כיבוי, ציוד מיגון אישי ועוד.
שי אוחנה הוא יועץ בטיחות אמין ומקצועי בעל ותק וניסיון של למעלה מעשר שנים. החברה של אוחנה קיימת מזה שלוש שנים, והיא עושה גם רענונים למלגזנים ועבודה בגובה. הנכם מוזמנים ליצור קשר עם שי אוחנה יועץ בטיחות לקבלת ייעוץ ותיאום פגישת עבודה מסודרת. לחצו כאן ליצירת קשר
איתור מפגעי בטיחות והעברת המידע למנכ”ל, בניית תכנית בטיחות שנתית ויישום שלה, ביצוע סקר סיכונים והקמת ניהול מערך לשעת חירום וביצוע תרגילים מתאימים.
מכוני בריאות, רוקחות וקוסמטיקה, חברות דלק ואנרגיה, חברות מזון, חברות רכב ותחבורה ועוד רבים.
רישיון לצמיתות, רישיון עסק תקופתי, היתר פעולה זמני ורישיון עסק זמני.