המדריך שלך לציוד מגן אישי

עובדים בתעשיות השונות מתמודדים עם סביבות עבודה בסיכון גבוה, סכנות פוטנציאליות לבריאותם ולבטיחותם, ונדרשת מודעות גבוהה לצד מגוון כלים, להפחתת הסיכונים הללו ולהגנה על העובדים ועל סביבת העבודה מפני תאונות עבודה. בין תחומי הפעילות וסביבות העבודה המצויות בסיכון גבוה נמצאים אתרי בנייה, מפעלי ייצור, מעבדות ומתקנים לעבודה עם חומרים מסוכנים, עבודות שיפוצים, ניקיון ותחזוקת מבנים בדגש על עבודה בגובה ותחומים רבים נוספים.

חשיבות השימוש בציוד בטיחות

ציוד בטיחות ממלא תפקיד מכריע בהגנה על העובדים מפני פגיעה בתאונת עבודה, כאשר ניתן למצוא ציוד מיגון המיועד למניעת תאונות עבודה, לצד מגוון כלים וסוגי ציוד אשר נועד להגנה אישית על העובד במקרה של תאונת עבודה, למניעה ולצמצום פגיעות גוף.

אספקת ציוד מיגון לעובדים מצויה באחריות המעסיק. הקפדה על חובה זו טומנת בחובה מספר יתרונות בולטים עבור ארגונים ומעסיקים בתעשיות השונות:

  1. עמידה בדרישות החוק-עמידה בתקנות הבטיחות היא חובה חוקית. חברות מחויבות על פי חוק לספק ציוד בטיחות מתאים לעובדים, להדריך ולהביא למודעות העובדים לגבי חובת השימוש בציוד ולוודא שהעובדים משתמשים בו כראוי. אי עמידה בתקנות אלה עלולה לגרום לקנסות, חבויות משפטיות ותביעות נזיקין אימתניות.
  2. הגברת היעילות- הגנה על בטיחות העובדים באמצעות שימוש בציוד בטיחות, מובילה גם לפרודוקטיביות מוגברת. כאשר העובדים מרגישים בטוחים ומוגנים, הם יכולים להתמקד במשימות שלהם ללא הסחת הדעת של דאגה לגבי סכנות או פציעות פוטנציאליות.
  3. הגנה על ציוד ומבנים- שימוש באמצעי בטיחות וציוד מיגון מסייעים במניעת תאונות עבודה שמלבד נזקים פיזיים לעובדים, עשויים גם לגרום נזק לרכוש ולסביבת העבודה, ועשויים להיות כרוכים בנזק משמעותי לציוד יקר ערך, העלאת מחירי פוליסות ביטוחיות ונזקים כלכליים נוספים.
  4. שמירה על שגרת עבודה- באמצעות מניעת תאונות עבודה ונזקים, נמנע גם הצורך בתחקירי אירוע וחקירות חיצוניות, צווי הפסקת עבודה, ביקורות חיצוניות וכל התנהלות המהווה גורם מפריע לשגרת העבודה ופגיעה בפרנסה.

סוגי ציוד מיגון ובטיחות בעבודה ומטרתו

ציוד למניעה וצמצום נזקי תאונות ופגיעה

בארגונים ובתעשיות חלה חובת שימוש בציוד בטיחות למיגון אישי דוגמת: קסדות ראש וקסדות פנים, משקפי בטיחות, כפפות, אזניות למיגון אוזניים, נעלי עבודה מותאמות, מסיכות פנים, מסננים ופילטרים להגנה על הנשימה וציוד רב נוסף. פריטים אלה נועדו להגן על העובד בעת עבודתו השוטפת מפני חשיפה לחומרים, לתנאי חום או קור חריגים, לאש ולמפגעים אחרים המהווים חלק משגרת הפעילות והעבודה.

נוסף לזאת, במקרה של אירוע חריג ותאונת עבודה, שימוש בציוד מיגון אישי יסייע למזער את היקף הפגיעה ולמנוע נזק גופני מהותי. תחקירי אירוע ואירועים רבים בענפי התעשייה, מעידים כי שימוש בציוד מיגון אישי איכותי, ובהתאם להנחיות היצרן וממונה הבטיחות בארגון, מסייע במניעת פגיעה גופנית ואף מציל חיי אדם.

בין הדוגמאות לאירועי תאונת עבודה בהם נמנע נזק חמור: נפילת חפץ כבד/מגובה רב על עובד, בעת שחבש קסדת מגן מתאימה, הביאה למכה/נפילה, אולם ראשו של העובד לא נפגע בזכות שימוש בקסדה.

עובדי ריתוך ועובדים בתעשיות השבבים מגנים על העיניים באמצעות שימוש קבוע במשקפי בטיחות ומגני עיניים.

עובדים אל מול מכונות מאסיביות ובתנאי חום, מגינים על העור מסיכוני כוויה בשל נגיעה ארעית באלמנטים לוהטים, באמצעות שימוש בכפפות מיגון וביגוד מתאים.

ציוד מיגון אישי לצמצום סיכונים בריאותיים

תעשיות מסוימות כרוכות בחשיפה של העובדים לסכנות בריאותיות שונות, דוגמת חשיפה לכימיקלים, חלקיקי אבק, רעש חזק, רעלנים וחומרים מסוכנים. בענפים אלו קיימת חשיבות לשימוש בציוד מיגון אישי דרך קבע, למניעת נזק מתמשך ופגיעה בריאותית.  בין העזרים והציוד המשמש לצמצום סיכוני פגיעה בריאותית בעובדים: , אטמי אוזניים וחליפות בטיחות מסייע להגן על העובדים מפני שאיפת חומרים מזיקים, אובדן שמיעה וזיהומים בעור או בדרכי הנשימה.

עקרונות חשובים בתכנון ובבחירה של ציוד מיגון אישי

  1. בחירה בסוג ציוד מותאם לכלל הסיכונים הקיימים במסגרת העבודה ובסביבת העבודה.
  2. בחירה בציוד מותאם אישית לכל עובד על פי מידה.
  3. בחירה בציוד איכותי שמספק הגנה אופטימלית ולא בכדי לצאת לידי חובה.
  4. בחירה בציוד מיגון ידידותי, קל לתפעול ונוח למשתמשים (קל משקל, מונע הזעה, מחומרים איכותיים שאינם גורמים לגרד/חוסר נוחות).
  5. הקפדה על ציוד העומד בתקן הנדרש על פי ענף הפעילות.
  6. עבודה אל מול חברות ציוד המספקות שירות נגיש, אספקה מהירה ופתרונות ציוד נרחבים.
  7. הנגשת הציוד לעובדים, הדרכת השימוש, חידוד והדגשת חובת השימוש בציוד מיגון אישי, ופיקוח על העובדים לווידוא שימוש קבוע ותקין כנדרש.

אספקת ציוד מיגון אישי והקפדה על סביבת עבודה בטוחה, יישום ושימוש בציוד בטיחות,, שמה את העובדים, בריאותם וההגנה עליהם- בראש סדר העדיפויות, מה שתורם רבות למחויבות הארגונית, לתפוקה ולשביעות הרצון, ומעורר תרבות ארגונית של שיתוף פעולה ושמירה על סביבת עבודה בטוחה. שימוש בציוד בטיחות חיוני למניעת תאונות ופציעות ולעמידה בדרישות החוק.

שי אוחנה, ממונה בטיחות בעבודה מוסמך, מלווה ארגונים וחברות, ומסייע בבחירת ציוד מיגון מותאם אישית, הדרכה והטמעה, ומגוון פתרונות ושירותים נוספים בתחום הבטיחות בעבודה.

שיתוף

דילוג לתוכן