דגשים לעבודה בגובה
דף הבית » דגשים לעבודה בגובה
תוכן עניינים
עבודה בגובה היא עבודה הנדרשת לא מעט בתחום הבנייה אך עלולה להיות מסוכנת מאוד אם לא מתארגנים אליה כראוי מראש. מה חייבים לבדוק ולהכין לפני התחלת עבודה בגובה?
עבודה בגובה
עבודה בגובה היא העבודה בה קיים מספר הנפגעים הגבוה ביותר מבין תאונות העבודה. לכן, הוציא המוסד לבטיחות ולגהות חוברת הדרכה האמונה על סידור התקנות וההדרכות לעבודה בטוחה בגובה. תקנות הבטיחות תוקנו בשנת 2007 כחלק מתכנית הפחתת מספר הפגיעות בתאונות מסוג זה.
ציוד
בתור התחלה יש לוודא שיש לפועלים את ציוד בטיחות תקין ומקצועי נדרש הכולל בין היתר: רתמת בטיחות הנחגרת כראוי על העובד ומתאימה למידותיו כאשר היא מהודקת לגופו לאחיזה מירבית, כננת העומדת בתקן EN1496 ומתאימה לאורך ולמשקל הנדרשים לביצוע העבודה, קרבינה (שאקל) תקינה המותאמת למשקל הנישא עליה ועשויה מחומר חזק ועמיד וכו’. יש לעשות רשימה של הציוד הנדרש מראש, לקחת מידות של העובדים ושל השטח וכן משקלים של חפצים כבדים שמתכננים להרים ולרכוש את הציוד ממקום מוכר ורשמי. כמו כן יש לוודא את תו התקן של הציוד על מנת למנוע מקרה של פציעה או חלילה מוות.
רישיון ואישורים
לפני שמתחילים לעבוד בגובה יש להוציא אישור מיוחד לעבודה בגובה מהסוג הדרוש ממשרד התמ”ת. יש לשים לב לכך שכל סוג של עבודה בגובה דורש רשיון מיוחד ושאין תוקף רשיון עבודה בגובה הארוך משנתיים. עבודה בגובה מוגדרת כעבודה ממנה עלולים ליפול לעומק של יותר מ-2 מטר, עבודה מעל משטח עבודה ללא גידור או מעקה, עבודה המצריכה הטיית גוף העובד מעל מעקה או גדר ביותר מ-45 מעלות או עבודה המתבצעת מתוך בימה מתרוממת, סל להרמת אדם או פיגום ממוכן. בנוסף לדרישה מהעובד להשתמש באמצעי בטיחות כמו רתמה לטיפוס, קסדה וכפפות, על העובד לעבור הדרכה רשמית ממדריך מוסמך. כל מדריך מוסמך להדרכת עבודה מסוג שונה בעבודה בגובה ואסור לו להדריך על עבודה בגובה בתחום שאינו מוסמך בו על ידי אגף הפיקוח של העבודה במשרד התמ”ת.
ציוד מגן לשמירה על עובדים ופועלים
יועצי בטיחות צריכים לדעת איזה ציוד מגן נדרש ואפילו חיוני בתפקידים שונים, במקצועות שונים, בסביבות עבודה שונות. היועץ עשוי להביא ציוד מגן עבור העובדים או עבור מקום העבודה, או שהוא יתווה את ההנחיות, שלפיהן לאחר מכן המעסיק ירכוש את הציוד המתאים. ציוד זה כולל כפפות להגנה על הידיים, נעלי עבודה כבדות, קסדות, ציוד מגן לרתכים, ציוד ורתמות להגנה מפני נפילה בעבודות גובה וכדומה.
תחומים הדורשים רישיון לעבודה בגובה
עבודה בגובה מחולקת למספר תחומים: עבודה על סולם, עבודה מתוך סל הרמה לאדם (בדומה לכבאים המחלצים מקומה גבוהה), עבודה מבימות הרמה מתרוממות ופיגומים ממוקמים, עבודה בגובה מתוך מקום מוקף, עבודה מעמל פיגומים, עבודה מעל גגות ועבודה מעל מבנה קונסטרוקציה. כל אחד מהתחומים האלה דורש הדרכה נפרדת. ניתן למצוא את פירוט משך ההדרכה והתרגול המעשי בה ב”תכנית הלימוד להדרכות עובדים בגובה” משנת 2009 של אגף הפיקוח על העבודה במשרד התמ”ת. לכל מדריך תצוות קבוצה של לא יותר מ-10 מודרכים. אישור העבודה לאחר ההדרכה יינתן לעובד במסגרת עבודתו אצל המעביד הנוכחי בלבד. במידה והעובד עובר מעביד, גם אם תחום העבודה הוא אותו התחום בו קיבל העובד הדרכה, הוא ייאלץ לעבור את ההדרכה מחדש.